Близо 300 живеещи в Испания българи взеха участие в първата трудова информационна борса за българите в чужбина, организирана от Министерството на труда и социалната политика в Мадрид.
Девет български работодатели и няколко испански компании с офиси у нас отправиха конкретни оферти за работа в областта на строителството, машиностроенето, шивашката индустрия, предаде Дарик радио.
Офертите на работодателите включваха месечни възнаграждения между 800 и 3000 лева, като тази най-висока сума се отнасяше за позицията готвач в хотелиерския бизнес. Пред Дарик управителят на фирма за конфекция Мария Инджова сподели, че през нейния щанд са минали над 90 души, които са поискали заплащане между 800 и 1500 лева.
„Тези хора трябва да повярват, че това са реалните заплати в момента в България. Те наистина са реални. Моята молба към тях е да се върнат, за да можем да поработим заедно. Убедена съм, че те са много по-организирани в даването на своите възможности и продаването на своя труд, но ние работодателите също в този 18-годишен период се научихме да ценим повече труда и да проявяваме социална политика”, отбеляза Мария Инджова.
Сред българите имаше разочаровани от предложеното заплащане, а други споделиха, че за да издържат семейството си, не могат да рискуват да се върнат у нас и да получават дори 1000 лева на месец.
„При положение, че всичко скача, ако трябва да се плаща и наем в България, мисля, че 1000 лв. са малко. Може би 1000-2000 евро”, посочиха събралите се българи.
По-младите българи заявиха готовност да се върнат у нас, стига да имат възможност да се развиват и да получават сходно на желания жизнен стандарт заплащане.
„Проблемите, които виждаме в евентуалното връщане, дори когато има добри оферти, е по-скоро в това, че стилът на работа все още не е на нужното равнище. Така могат да възникнат проблеми, които при една успешна оферта, човек да си каже, че не си струва”, смятат те. /БЛИЦ