Съветникът на британския премиер Борис Джонсън по етични въпроси Лорд Гайд подаде оставка, предават световните осведомителни агенции.

Това се случи, след като по-рано бе посочил, че има напълно "законен въпрос" относно това дали министър-председателят е нарушил министерския кодекс във връзка с "Партигейт".

Лорд Гайд не обясни защо напуска поста си, който пое през април, но заяви, че това е "правилната" стъпка.

Неговият предшественик - сър Алекс Алън, подаде оставка през 2020 г., след като Джонсън не уважи заключенията в доклада му за предполагаем тормоз от страна на министъра на вътрешните работи Прити Пател на нейни служители.

От своя страна, британското правителство съобщи, че е "изненадано" от решението на лорд Гайд.

Въпреки че сме разочаровани, ние благодарим на лорд Гайд за неговата обществена дейност, заяви говорител на кабинета. Той също не посочи причина за оставката, но заяви, че лорд Гайд е бил помолен тази седмица "да предостави съвет по чувствителен търговски въпрос от национален интерес, който преди това е имал междупартийна подкрепа. Не е било взето решение в очакване на този съвет".

Източник от "Даунинг стрийт" коментира пред Би Би Си, че оставката на лорд Гайд е била "пълна изненада и мистерия" за премиера.

От своя страна, лидерът на либералните демократи Уенди Чембърлейн направи следния коментар "Когато и двамата съветници по етика на Борис Джонсън са напуснали, очевидно е, че той е този, който трябва да си отиде".

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от собствената си партия да подаде оставка заради т.нар. скандал "Партигейт", след като вътрешно разследване установи, че той и негови служителите са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушение на строгите ограничителни мерки, постановени от британското правителство.

Първоначално премиерът отрече да е имало нелегални партита и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отказа да подаде оставка, заявявайки, че съзнателно не е извършил каквито и да било нарушения.