В нова публикация на Центъра за контрол на болести в Щатите се казва, че дори при положителен PCR тест коронавирусът може да не е жизнеспособен.

Изследване е показало, че около 10-ия ден след заразяването вирусът вече не се размножава, а вероятността за предаване на инфекцията е твърде малка.

Според д-р Благовеста Пенчева дори да бъде доказано подобно твърдение, то по-скоро ще внесе опасно успокоение сред хората, съобщава Нова телевизия. 

„Ако човек има вирус и той поради някаква причина не е заразен - каква е медицинската полза от това? Той няма как да не е под карантина с позитивен резултат, защото на този етап това носи голям риск.

Ако пък е болен и е със симтоми, това не го прави по-малко уязвим от самото заболяване - знаете, че почиват хора и с два отрицателни резултата“, казва д-р Пенчева.

В една от столичните лаборатории идват около 100 души на ден, за да се изследват за наличие на COVID-19.Това е значителен спад в сравнение със ситуацията преди месец, когато имаше бум на желаещи да се тестват. На опашката днес е и Любомир. Той казва, че няма никакви симптоми, но иска да провери дали всичко е наред.

За да не се внася вирусът от чужбина, предложението на медиците е кацащите у нас да носят бележка за направен ПСР тест часове преди полета. „Хората, които пристигат в България, да имат негативен резултат от държавата, от която пристигат“, смята д-р Пенчева.

Сега тестващите се в лабораторията непосредствено след прибиране от чужбина са предимно млади хора.

„Имали сме случаи директно от летището ни се обаждат преди това, молят ни да вземем проба. Има смисъл в това, хващали сме позитивни - студенти най-вече, като позитивни проби“, разказва д-р Пенчева.

У нас средната възраст на хората, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.