Работихме при изключителен, интензивен режим на работа. Успяхме да създадем продукт, който да запази духа и тялото. Напълно сме удовлетворени от нашата работа. Щастлив съм, че намерихме разбиране и това, което създадохме, беше изцяло прието. В мащаб, в който искаме да бъде приет, дори и един нокът от този доклад не беше отрязан. 

Това обяви на извънреден обрифинг проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет.

Искам да кажа, че това, което представихме, има голям обем - 400 страници на хартиен носител. 

12-и смъртен случай, 58-г. мъж е починал в "Пирогов" от COVID-19 ВИДЕО

Продуктът има 3 раздела. 

Първи раздел - извън болнична помощ. Втори раздел - болнична помощ. Трети раздел - общи принципи и мерки. 

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените до сега мерки са наложителни. В течение на епидемията същите може да бъдат преосмислени и при благоприятно развитие олекотени. Диагнозата с КОВИД-19 се основа на ПСР тестове, а епидомологичното проследяване, може да се осъществи чрез всички останали методи - бързи, имонулогични и антигенни тестове. 

Липсата на единно становище относно бързите тестове засега оправдава неупотребата и изчакването на появата на надеждни такива. 

Съветът е единен, че за постигането на по-добри резултати и по висока икономическа целесъобразност, към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми за диагноза и лечение. Това каза още Костов.

"Около 50 асоциирани консултанти и общи колеги, които дадоха своите препоръки, имаме подкрепата на една огромна част от медицинския организъм.

Днес го пускаме в една зряла юношеска възраст, утре ще бъде в зряла. Всички членове смятат, че докладът представлява систематичен конспект. Удовлетворен съм от свършената работа", завърши той.