Сърбия не е пред фалит, заяви сръбският премиер Мирко Цветкович. Приходите в бюджета са малко по-малки от планираните, има застой и в притока на чужди капитали, но държавата редовно изплаща задълженията си, каза Цветкович в интервю за сръбския вестник “Политика”.
Гарантираме, че в тази страна поради кризата никой няма да бъде гладен и ще защитим преди всичко най-уязвимите. Не искам нито да давам напразни надежди, нито да плаша народа – ще бъде трудно и за гражданите, и за държавата, по-трудно отколкото само допреди месеци можеше да се предположи. Нереално е да се очаква за нас тази година да бъде по-добра от 2008 г., но се стремим да осигурим поне минимален икономически ръст, живот като миналогодишния, да не навлезем в рецесия, поне не в дълбока рецесия, заяви още Цветкович.
БЛИЦ припомня, че преди дни редакторът на бюлетина “Макроикономически анализи и тенденции” Стоян Стаменкович предупреди, че Сърбия трябва да направи всичко възможно, за да поддържа валутната ликвидност, като без това страната е заплашена от “сценария от 1980 г., когато като държава банкрутирахме”, предупреди Стаменкович, който между другото е и член на екипа експерти на премиера Цветкович. Сърбия трябва да сключи споразумение с МВФ, да задържи миналогодишния размер на “крос бордър” кредитите, да убеди банките да не намаляват кредитната си активност, да направи всичко възможно, за да поддържа валутната ликвидност. “Без това сме заплашени от сценария от 1980 г., когато фалирахме като държава”, като Стаменкович за вестник “Политика”. /БЛИЦ