В Неделя в 2:10 ч. московско време (1:10 ч. Българско) на 72 г. почина големият руски певец и композитор Александър Градски, съобщиха световните медии, цитирани от Марица.

Той е получил инсулт в неврореанимацията.

Александър Градски бе хоспитализиран по спешност в петък със съмнение за инсулт. Съобщава се, че се чувствал зле вкъщи, помолил е за помощ от семейството си и след това припаднал.

Александър Градски, считан за един от основоположниците на рок музиката в Русия, е роден на 3 ноември 1949 г. в град Копейск (Челябинска област), от 1957 г. семейството живее в Москва.

След смъртта на майка си през 1963 г. той приема нейната моминска фамилия – Градски, в памет на Тамара Павловна. През същата година той се изявява за първи път като солист, изпълнявайки няколко песни като част от вокално-инструменталния ансамбъл „Тараканы“ (в превод – „Хлебарки“).

През 1966 г. Градски основава аматьорската рок група „Скоморохи“, остава неин вокалист и китарист до 1976 г. Той стана широко известен с изпълнението на песента „Колко млади бяхме“ по текст на Николай Добронравов и музиката на Александра Пахмутова.


В края на 70-те години певецът започва да участва в рецитали, акомпанирайки на 12-струнна китара.

Написал е музика за около 40 игрални филма, създал е рок оперите „Майстора и Маргарита“ и „Стадион“.

Народният артист на Русия е записал над 40 албума. Дълги години Градски беше ментор в популярното шоу „Гласът на Русия“.