Турската лира наистина поевтиня много, но за другата ваканция ще сме много по-добре. Това споделя пред кърджалийско обменно бюро изселил се в Бурса в зората на демокрацията възрастен мъж от региона.

Тъжни, но пък оптимисти за лятото на 2024-а са повечето от нашенците, които в летните месеци са в родния край. За разлика от други години не се хваалят с пенсии, заплати и "язлъци“ (вили край морето).

Обменните бюра в Кърджали купуват лирата при курс 0,063. Една турска лира купува едва 6,3 стотинки.

"Срещу 1 лев получаваш 15 лири. Когато бяха 10 лири, беше много на сметка да се пазарува в Одрин. Днес и там е скъпотия“, пояснява роднина на оптимиста, който вярва, че през лятото на 2024-та братовчедът от Бурса ще бъде "по-богат, като си дойде и обмени пари“.

Представителите на властта в Анкара в последните дни чертаят по-светли дни за джоба на турците от средата на другата година.

Днес от Турския статистически институт обявиха, че инфлацията в страната на годишна база се е ускорила до 47,8 на сто през юли. Отчетено е увеличение на цените през юли спрямо юни с 9,49 на сто.

Новото ръководство на Централната банка на Турция обяви, че основната му  задача ще бъде понижаване на инфлацията. През юни Централната банка обяви увеличение на основния лихвен процент от 8,5 на 15 процента. Това бе направено като част от мерките за борба с кризата в икономиката на страната и затягане на паричната политика.

Финансовият министър Мехмет Шимшек коментира, че 47,83 процента годишна инфлация е в съответствие с пазарните очаквания. "Намираме се в преходен период. Годишната инфлация ще започне да намалява от средата на 2024 г.", казва оптимистът Шимшек пред "24Родопи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук