Ислямска държава станала първата групировка, на която ресурсите стигнали за пълно превъзходство над армията на сирийския режим и армията на Ирак.За целта била нужна добре организирана армия, способна да води бойни действия едновременно на няколко направления.
Според турския експерт по Близкия Изток Керам Йълдъръм, в началото на 2015 г. армията на ИД наброявала към 80 хиляди души. Тя нараснала бързо след като на контролираните територии било решено да прилагат ислямското право. Въведени са данъци. В някои от завладените градове имало банки, които не били разграбени, а продължили да функционират. А когато ислямистите получили достъп до нефта, станало по-лесно да набират доброволци по целия свят.
 

Много пари отивали за текуща издръжка, за оръжие и пропаганда. Новопристигналите били снабдени с всичко необходимо за „живот и бой”. Освен това те печелели пари. В някои случаи им плащали заплата, но твърде често е практикувано поощрение. Заловени терористи признали, че за определен брой убити войници на режима на Башар Асад плащали от 500 до няколко хиляди долара. Всяко резултативно действие носело печалба и тази мярка привлякла наемници дори и от немюсюлмански страни.
 
По време на бойните действия в Ирак най-много плащали за американски военни. В първите години на операцията против ИД обаче американците не понасяли жертви. Ситуацията се изменила след като американски кадрови войници и доброволци започнали да воюват на страната на Пешмерга (Иракски Кюрдистан).
 
В Сирия ситуацията била друга. Там най-много плащали за убити руски наемници – над 1000 долара, а отначало за американци изобщо не плащали, те не влияели на бойните действия. Това обаче се променило, когато в Рака и в Хасаке се появили американци, но ИД вече не разполагала с много пари и поощренията били орязани или изобщо спрени. Убитите войници от други страни стрували по-малко, но никой не знае плащани ли са например премии за убити израелски войници.
 
Всички тези данни не са официални, защото в ИД почти нищо не е документирано. Най-важното обаче е, че спирането на „големите пари” към ИД се отразило на заплащането на терористите. Това на свой ред повлияло на боеспособността и възможностите за привличане на нови доброволци. Единственото средство за въздействие станали грубата сила и терорът. Това пък предопредели залезът на „Халифата”.
 
Редакция БЛИЦ (по интервю на Керам Йълдъръм в „Свободная пресса”)