15 хиляди души остават блокирани на сухопътната граница между Гърция и Турция. Според данни на гръцките власти вчера 4600 мигранти са се опитали да влязат на територията на страната нелегално. Арестувани са 11 души.


Седми ден продължава напрежението по гръцко-турската граница.

От събота до днес близо 32 500 мигранти са опитали да прекосят границата. Задържаните от началото на криза са 231. Вчера гръцките гранични сили използваха шокови гранати и водни струи, за да спрат мигрантите на граничния пункт Кастаниес-Пазаркуле съвсем близо до българската граница. Тази сутрин ситуацията е спокойна, предаде пратеникът ни Тоня Димитрова.

Ситуацията от турска страна днес инспектира министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той пристигна на посещение в Одрин, за да провери ситуацията на турско-гръцката граница.

Над 137 хиляди души са преминали турската граница, съобщи той вчера в телевизионно интервю пред канал Си Ен Ен Тюрк. Между 20 и 25 процента от хората са сирийци добави той.

По данни на Сойлу още 100 хиляди души ще пристигнат на турско-гръцката граница в следващите дни. 

Турция разполага 1000 членове на специалните части на полицията по границата с Гърция, за да спре връщане на мигрантите към своя територия. Това обяви днес министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той допълни, че 164 мигранти са били ранени от гръцките власти, предаде Ройтерс.

Има шестима ранени бежанци или мигрантиИнцидентите са станали при ескалацията напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле вчера. Единият от тях е починал, защото е бил ранен в областта на гърдите и починал вследствие на раните си, съобщава кореспондентът на БНР Мариян Карагьозов, който се намира от турската страна на границата.

Днес в Одрин е дъждовно за разлика от вчера. За последните 24 часа турските данни отбелязват, че около 5 хил. души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата.

Една голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но в близост до границата, така че ако се чуе новина, че границата се отваря, да могат веднага да преминат.

Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви импровизирани лагери, палатки, направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради.

Основните проблеми са свързани с липсата на достатъчно средства за покриване на санитарните им нужди. Най-вероятно се мият в джамиите.

Една голяма част от хората казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични власти е една от причините – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.

Големият проблем е, че една огромна част от струпалите се там хора имат сравнително ниско образование. Те са израснали в една много по-различна среда и не много добре разбират как функционира западният свят. За тях понятия  като “граничен контрол“ и “визи“ са далечни.

За ситуацията от гръцката страна на границата свидетелства кореспондентът на БНР в Гърция Лъчезар Вълев.

В Кастаниес продължава засиленото полицейско и военно присъствиеГраничният пункт продължава да е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция.

Снощният дъжд и влажното време може би са спомогнали за охлаждането на страстите. Последните официални данни, които бяха разпространени от гръцките власти показват, че за вчерашния ден е имало 11 ареста на мигранти, предимно от Афганистан.

Гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане вчера. Общо тези опити от събота насам са над 30 000, арестуваните са 231.
Мигрантите, влезли в Гърция след 1 март тази година, ще бъдат настанени в център от затворен тип, който ще бъде създаден в поделението "Василиадис" в Серес, Северна Гърция, съобщи АНА-МПА.

От 1 март влезе в сила указ, с който временно се прекратява прилагането на процедурата по даване на убежище в Гърция.

Министърът на миграцията и убежището Нотис Митаракис каза в телевизионно интервю, че центърът от затворен тип в Серес ще бъде "изключително за тези, които са влезли незаконно в страната след 1 март" и ще действа временно.

Целта на създаването му е депортирането и връщането в страните на произход на влезлите в Гърция през последните дни.

Митаракис каза още, че днес в парламента ще бъде внесено предложение за изменение на закона, според което получилите вече убежище няма да имат право да пребивават в мигрантските центрове от отворен тип, за да може да бъдат освободени места в центровете, хотелите и наетите апартаменти.

Освен това в следващите дни министерството на миграцията и убежището ще пристъпи към прехвърлянето от островите във вътрешността на страната на мигрантите, влезли преди 1 януари 2019 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ