Нападателите на нощния клуб „Рейна“ в новогодишната нощ са били двама, това се доказва от видеозаписите и свидетелските показани. Това гласи заключението на разузнавачи, които са коментирали пред Хаберлер и „Миллиет“, цитирани от 24rodopi.com.

Терористът излиза на 31 декември от жилище в квартал „Зейтинбурну“ и от записите се вижда, че е с панталон, който по цвят и модел се различава от панталона, който носи в клуба и при бягството си с такси. Камерите в заведението са заснели как сменя якето и изхвърля шапката, но не и обуване на нови панталони.

Засега се знае, че в новогодишната нощ, нападателят е тръгнал от „Зейтинбурну“ и след като уби 39 души и рани 71 празнуващи в най-известния нощен клуб край Босфора, отново се върнал в същия квартал. Докъм 10.00 часа на 1 януари останал в местното кафене, след което следите му се губят.

В първите часове след терористичното нападение, се заговори, че стрелецът е избягал по море. След последните хипотези на разузнавачите,  е възможно единият от терористите да е излязъл през официалния вход, а другия да е ползвал изхода за клиенти, които пристигат с яхти.

Припомняме, че много от оцелелите разказваха, че терористите са били двама. Според известното досега Терористът от „Рейна“ е член на „Ислямска държава“, в групировката е наричан Абу Мюслим  Хорасани. Засега не се съобщават официалните му имена. Вчера министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че е идентифициран мъжът, който уби 39 души и рани 71 празнуващи в нощния клуб в новогодишната нощ.

Терористът и семейството му летели на 20 ноември м. г. от Киргизстан за Истанбул. Два дни по-късно Хорасани, съпругата му и двете им деца пристигнали в град Коня, където предплатили 1 100 лири и наели студио за три месеца. Пред брокера и съседите в кооперацията, той казал, че е от уйгурските турци в Киргизстан.

Именно съседите са дали информация на полицията, че мъжът от разпространяваните кадри след терористичното нападение в нощния клуб „Рейна“ в Истанбул, живее в Коня. След като била арестувана, съпругата му казала при разпитите, че той не е член на „Ислямска държава“ и, че дори не им симпатизира. Последно двамата се видели на 29 декември, когато терористът тръгнал от Коня за Истанбул.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ