Турция е тествала руските зенитно-ракетни комплекси С-400 върху произведени в САЩ изтребители през ноември 2019 година, предаде медия, позовавайки се на източник от турската отбранителна промишленост.

Източникът потвърди, че такива изпитания са били извършени през месец ноември, след като се появи информация, че турските въоръжени сили са тествали ракетните системи върху изтребители Ф-16 и Ф-4.

На 25 ноември CNN Türk предаде, че край столицата Анкара са били забелязани изтребители Ф-16, които са били изпратени там за тестове на системата. По време на тези учения турската армия е проверила комуникацията между системите за противовъздушна отбрана и самолетите.

През септември 2017 година Русия обяви, че е подписала сделка с Турция за продажба на системи С-400 на стойност 2.5 милиарда долара.

Ракетните системи вече бяха доставени в Турция, но въоръжените сили все още не са ги активирали. Турски персонал беше обучен, но според анализатори Анкара не бърза да активира системите заради отношенията си със САЩ. Вашингтон заплаши партньорите си в НАТО със санкции и ги изключи от програмата за стелт изтребителите Ф-35.