Турция няма да позволи на Гърция едностранно да преначертава границата и да постави Анкара пред свършен факт. Само двустранни технически преговори, предложени от Турция, биха могли да разрешат въпроса, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от турското англоезично издание Hurriyet Daily News

След като Гърция на 15 април уведоми турското външно министерство, че изгражда ограда по тяхната споделена сухопътна граница, Министерството написа докладна записка на 11 май с молба Атина да даде точното местоположение на оградата и да свика двустранна комисия, за да гарантира, че границата не е нарушена, каза говорителят на министерството Хами Аксой в изявление.

В изявлението се предупреждава гръцката страна, че не трябва да се изгражда ограда „без техническа координация между двете страни“, тъй като река Марица по границите на страните е променила руслото си след граничния пакт от 1926 г.

Въпреки тази конструктивна нота, каза Аксой, Гърция започна работа на терен на 13 май, нарушавайки сухопътната граница на Турция.

Нарушението е незабавно пресечено от съответните органи чрез необходимите мерки, каза той.

„Въпросът може да бъде решен, ако се проведат срещите, които сме предложили между техническите делегации на двете страни. Няма да бъде толерирано поставянето на Турция пред свършен факт за нашите граници", добави той.