Започна предсрочното освобождаване на около 100 000 затворници, които са извозвани с автобуси от местата за лишаване от свобода, след като законът за предсрочно освобождаване влезе в сила. Целта на законодателната промяна е да се намали броят на затворниците в пренаселените турски затвори и така да се намали рискът от разпространяване на корона-вируса в тях. 

В понеделник правосъдният министър съобщи, че има 17 заразени и 3 починали затворници, които изтърпяват присъдите си в т. нар. затвори от открит тип, които са с по-лек режим.

За второ поредно денонощие жертвите на новия вирус в Турция са над 100. Общият брой на починалите от коронавируса в Турция от 17 март насам е 1518 души. Почти 4300 са новите потвърдени случаи и с тях общият брой на заразените в страната достигна близо 70 000 души. Продължава активното тестване с около 35 000 теста дневно в последните дни.

Стабилизиран е броят на пациентите в интензивни отделения (над 1800) и интубираните (1052 души). До днес около 5700 души са били излекувани от корона-вируса. Университетът „Докуз Ейлюл“в Измир е започнал лечение с имунна плазма, съобщиха турски медии.

21 въпроса към здравния министър зададе на пресконференция днес председателят на турския лекарски съюз. Той заяви, че липсата на достатъчно предпазна екипировка е причината за заразяване на здравните работници с корона-вируса и настоя здравният министър да оповестява допълнителни медицински данни във връзка със ситуацията.

227 населени места от различен тип, в които живеят почти 252 000 души, са поставени под карантина, съобщи вътрешното министерство. В 41 населени места карантината вече е била вдигната. Само вчера силите на реда са проверили приблизително 36 000 магазина в 81 града и са глобили около 1900 обекта и клиенти за нарушаване на правилата за дистанция и предпазване от корона-вирус, информира министерството на вътрешните работи.

Тройно ще бъде увеличен броят на дежурните аптеки в Истанбул в събота, съобщи аптекарският съюз. През почивните дни в 30. големи общини в Турция и град Зонгулдак отново ще бъде в сила забрана за излизане по улиците, но аптеките ще доставят с куриери медикаменти на нуждаещите се. За разлика от предната събота и неделя, когато разпространението на вестниците също беше засегнато от пълната забрана за излизане на улицата, през този уикенд ще бъдат взети мерки печатните издания да бъдат разпространявани за абонатите им.

Междувременно продължава да расте цената на златото и продължава плавното поевтиняване през последните седмици на турската лира спрямо долара и еврото.