Турция отново се обяви против американските санкции срещу Иран. Това стана ясно от думите на турския президент Реджеб Ердоган по време на съвместна пресконференция с иранския му колега Хасан Рохани в Анкара.

В турската столица се проведе петото заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо ниво между Иран и Турция. Работата му беше ръководена от двамата президенти и в нея участваха по шестима ресорни министри. Били са обсъждани актуални международни и регионални проблеми и мерки за засилване на сътрудничество между двете страни в сферите на търговията, промишлеността, енергетиката и други.

Не смятаме за правилно американското решение за изтегляне от споразумението за иранската ядрена програма. Застъпваме се за решаване на въпроса чрез ангажименти и преговори между страните. Американското решение за налагане на санкции срещу Иран застрашава регионалната сигурност и стабилност; още веднъж бих искал да подчертая, че Турция не подкрепя това решение“, заяви Реджеб Ердоган по отношение на санкциите срещу Иран.

Турският лидер добави, че има много стъпки, които Турция и Иран могат да предприемат заедно за предотвратяване на сблъсъците в региона и осигуряване на мир.

От своя страна иранският държавен глава заяви, че Иран и Турция са изцяло на едно мнение, че всеки трябва да уважава териториалната цялост на Сирия.