Турция, която не получи поръчаните американски изтребители Ф-35, ще отнесе въпроса до международните съдилища. Това заяви директорът на Управлението на отбранителната промишленост Исмаил Демир пред NTV, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Демир подчерта, че Турция вече не се стреми да се върне към международния проект за стелт изтребителите Ф-35, от който бе отстранена заради закупуването на руски отбранителни системи С-400.

Вашингтон обвини съюзниците си от Анкара, че застрашават сигурността на НАТО с покупката на руски системи, и изключи Турция от програмата за Ф-35. Исмаил Демир заяви, че Турция ще търси компенсация за загубите си. По думите му става въпрос за „несправедливост”, която трябва да бъде поправена.

Анкара беше поръчала над сто изтребителя Ф-35, а освен това произвеждаше и някои компоненти за тях. През 2019 година обаче Вашингтон я изключи от програмата.


През декември САЩ наложиха санкции на съюзника си от НАТО Турция заради С-400, насочени към отбранителната индустрия и висши служители в сектора. В Турция се надяват, че отношенията с новата администрация в лицето на Джо Байдън ще бъдат по-приятелски.