Турция обяви най-строгия локдаун от началото на пандемията. Мерките се въвеждат, след като частичното затваряне и вечерният час не доведоха до искания спад на заразяването. В същото време Европа продължава бавно да вдига ограниченията, а Бразилия не разреши вноса на руската ваксина „Спутник V”.

След като турският президент Ердоган обяви, че междуградските пътувания ще бъдат ограничени в рамките на пълното затваряне заради епидемията от COVID-19, хиляди турци масово започнаха да напускат Истанбул и големите градове преди локдаунът да влезе в сила.

“Tрябва да свалим броя на новите случаи под 5 хиляди на ден. Ако не го направим, след като Европа навлиза в период на облекчаване на ограниченията, ще понесем сериозни последствия. Както за туризма, така и за търговията и образованието. Пълният локдаун започва в четвъртък, точно в 19 часа. Ще продължи до 5 сутринта на 17-и май”, обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Хиляди търговски обекти и офиси ще бъдат затворени през карантината. Всички ученици минават на дистанционно обучение. Спират работа ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата. Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение.

Словения премахва от утре граничните контролни пунктове към Австрия и Италия. Те бяха поставени, за да помогнат в овладяването на пандемията от коронавирус. Засега обаче остават контролните пунктове към Унгария.

Съединените щати ще започнат да споделят с други страни целия си запас от ваксините на AstraZeneca. Очаква се до 60 милиона дози да са налични за износ в следващите месеци. Това ще стане, когато шведско-британският препарат премине всички федерални проверки за безопасност.

„Говорим за разрешението, което агенцията по храните и лекарствата трябва да даде. Първо ваксината трябва да отговори на нашите собствени стандарти. Очакваме, че 10 милиона дози ще могат да бъдат дадени много скоро, след като агенцията одобри официално ваксината”, заяви говорителят на Белия дом Джен Саки.

Руските власти обявиха, че вече са ваксинирани над 12 милиона руснаци. От тях 7 милиона и 700 хиляди са получили две дози. Това представлява около 10 % от възрастното население в страната, въпреки че Русия прилага три ваксини собствено производство.

А бразилският здравен регулатор отказа да даде поисканото от губернатори разрешение за внос на руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. Експерти са посочили, че има рискове, свързани с ваксината, и сериозни дефекти като липса на информация, която да гарантира нейната безопасност и ефикасност.