Русия знаеше къде са разположени военните ни преди приятелския огън в Сирия. Това обяви Генералният щаб на Турция, след като Москва обвини Анкара за инцидента.

Руски изтребител уби трима и рани 11 турски войници в Ал Баб. По-рано днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че инцидентът е станал, след като Анкара е подала грешни координати за местонахождението на турските военни. 

"Считаме за необходимо да изясним ситуацията във връзка с изявлението на Дмитрий Песков, за да избегнем грешната му интерпретация. Нашите военни, които бяха атакувани на 9 февруари от самолет, се намират на едно и също място в рамките на последните десет дни", обявиха от турския Генерален щаб, цитирани от РИА Новости.

Анкара подчерта, че ден по-рано на същото място вече е ударено с ракета. След това руският военен аташе е поканен в Генералния щаб и са му предадени координатите на разположение на турските военни. 

Инцидентът се случва близо година и половина след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали руски самолет над Сирия заради нарушаване на турското въздушно пространство.

Това причини охлаждане на отношенията между Турция и Русия, които се затоплиха отново през лятото на миналата година, след като турският президент Реджеп Ердоган се извини за инцидента.