Турската армия зае позиции в северозападната сирийска провинция Идлиб, като част от тази стъпка изглежда цели ограничаването на кюрдските милиции в района, предаде Ройтерс. Турция изпратила конвой от около 30 бронирани машини в контролирания от бунтовници регион, потвърдиха и очевидци. По данни на турската тв НТВ в Идлиб ще бъдат разположени 200 войници, включително 120 десантчици, 8 танка и 50 бронетранспортьора.
Анкара заявява, че операцията е съвместна със сирийски групировки, които подкрепя, и е съгласувана с Русия и Иран. Целта й била да намали боевете между бунтовници, доминирани от бившия клон на “Ал Каида” в Сирия, и силите на режима. “Тахрир аш Шам” е джихадистки съюз, контролиращпо-голямата част от Идлиб, не е част от 2/5 споразумението за деескалация и враждува с бунтовници, подкрепяни от Турция.Но негови сили ескортирали навлизащия турски конвой късно в четвъртък. Разполагането на турски сили е насочено и срещу кюрдските Отряди за народна самоотбрана, които контролират съседния регион Африн, заяви висш член на бунтовническата Сирийската свободна армия, която се ползва с протекциите на Турция. Анкара смята ОНС за клон на терористичната организация ПКК.

“Решено е районът да не се атакува от руски и сирийски сили и същевременно да се попречи на кюрдите незаконно да завземат територии”, подчерта Мустафа Седжари. Той допълни, че стратегическа цел е пешмергите да не получат излаз на Средиземно море. Си Ен Ен Тюрк съобщи, че в Идлиб са започнали сражения, но не е ясно между кого