Председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер се отнася скептично за продължителността на „мирната операция” на Русия и Турция в Сирия. Това той разказал в интервю за германската телевизия SWR.
Според него, в Сирия се наблюдава само „краткосрочен тактически успех на руската политика в Сирия или на руската външна политика”. Той подчертал, че по-голямата част от сирийското население не поддържа Башар Асад, защото значителна част от гражданите са сунити, които съставляват мнозинството в целия арабски свят.
 
„Най-последното, което те искат, е Русия сега да се утвърди като протектор на ненавистния диктатор Асад” – счита Ишингер. Той е убеден, че Русия си оказала мечешка услуга и при нея ще възникнат тук не малко трудности. „В това аз не завиждам на руската външна политика – отбелязал Ишингер. – Путин може да бъде поздравен с постигнатото от него за кратък срок, но в дългосрочна перспектива аз не виждам, че Русия ще успее да установи мир в Сирия и около нея”.
 
За Европа е желателно между Вашингтон и Москва да се поддържа редовен диалог на високо равнище, какъвто „за съжаление нямаше между Обама и Путин през последните години”. Самата Европа иска да запази диалога с Русия. В същото време Ишингер вижда проблема за безпокойството на много европейски страни – особено на Полша и Прибалтика – че взаимното разбиране на Тръмп и Путин може де бъде постигнато за сметка на Европа, предаде SWR.
 
Превод и редакция: БЛИЦ