Кампанията в Сирия станала за Русия едно от главните военни и политически изпитания за изминалата година и такава тя вероятно ще бъде и през 2017 г. Това пише в статия на сайта на „Коммерсантъ” с позоваване на изказване от военния министър Сергей Шойгу по време на разширено съвещание на колегиума на ведомството.
От началото на операцията на 30 септември 2015 г. руските ВКС са извършили 18 800 бойни полета, като са нанесени 71 хиляди удара по инфраструктурата на ИД и „Джебхат ан-Нусра”. Безспорно най-големият успех е освобождаването на Алепо.
 

Конкретно са ликвидирани 725 тренировъчни лагера, 405 работилници за производство на боеприпаси, 1500 единици военна техника, над 1000 автоцистерни за нефт.
 
Според доклада на Шойгу, от бандитите са иззети 449 танка и други бойни бронирани машини, 57 броя руски РСЗО (реактивни системи за залпов огън) и 418 самоделни РСЗО, 410 минохвъргачки и над 28 хиляди единици стрелково оръжие.
 
Не са създадени лансираните от руски съветници батальонни тактически трупи от сирийската армия. Иран не е изпълнил поетия ангажимент да изпрати подкрепления от състава на Корпуса на стражите на иранската революция, но ирански инструктори щели да се заемат с усилено обучение на сирийски спецподразделения и наравно с руските военни съветници лично ще участват в планираните операции.
 
Превод и редакция: БЛИЦ