Има шанс новия коронавирус да се превърне в сезонен, изтъкна американски учен и подчерта, че е необходимо бързо да се намерят ваксина и ефективно лечение, информира БГНЕС. 
 
Антъни Фочи, който ръководи изследвания по инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза на брифинг, че вирусът започва да пуска корени в южното полукълбо, където зимата предстои.
 
"Това, което започваме да виждаме сега в Южна Африка и в страните от южното полукълбо, е че с навлизането в зимния сезон започват да се появяват случаи", каза той.
 
"И ако в действителност те имат съществено разпространение, неизбежно е, че трябва да сме подготвени за това, че ще има втора вълна."
 
"Това напълно подчертава необходимостта да правим това, което правим сега в разработването на ваксина, да я тестваме бързо и да се опитваме да я изготвим, така че да имаме налична ваксина за следващия цикъл."
 
За момента има две ваксини, които се тестват върху хора - една в САЩ и една в Китай. Те могат да бъдат приложени в порядъка на година, година и половина от прилагането.

Правят се проучвания и на лечения - някои с нови лекарства, а други с познати като антималарийните хлорохин и хидроксихлорохин.
 
"Знам, че сега ще успеем да се справим, но наистина трябва да сме подготвени за следващ цикъл", заключи Фочи.
 
Фочи твърди, че вирусът се справя по-добре на студено време, отколкото на горещи и влажни условия - последното китайско изследване – все още предварително и очакващо партньорска проверка – което стига до същото заключение.
 
Като причина се смята фактът, че дихателните капчици остават във въздуха по-дълго при по-студено време и че при студеното време имунитета отслабва.