Учени от университетите в Грьонинген и Утрехт заявиха, че през този век северноатлантическото течение може да промени посоката си, пише порталът EurekAlert.

Причината за това може да е топенето на ледовете в Гренландия и увеличаването на валежите.
Учените оценяват вероятността от подобно развитие на събития на 15%, но самите те признават, че конструираният модел не отчита влиянието на топящия се лед в Арктика, което само би увеличило заплахата от тези промени, пише БГНЕС.

Подобни промени според учените могат да провокират силно охлаждане в Европа, тъй като именно това течение позволява да се поддържа сравнително мек климат в Северния Атлантически океан.

Северноатлантическото течение в Северния ледовит океан е най-топло от най-малко 2000 години, сочат резултатите от предишно изследване.

Водата в северния край на Гълфстрийм, между Гренландия и норвежкия архипелаг Шпицберген, е със средна температура 6 градуса по Целзий през последните няколко лета, т.е. по-топла, отколкото през римската епоха и Средновековието.

Температурата е безпрецедентна за последните 2000 години, заяви ръководителят на изследването Роберт Шпилхаген от Академията на науките и литературата в Майнц, Германия.