Днес приблизително 50 милиона души имат проблем като деменция. Експертите предупреждават, че през следващите 30 години тази цифра може да се увеличи поне три пъти. До 2050 г. приблизително 152 милиона души по света ще имат деменция или болест на Алцхаймер, съобщава Express.

СЗО предостави данни, че хората с деменция се увеличават всяка година. Повечето от пациентите с тази диагноза са записани в страни с ниски или средни доходи. След 30 години Близкият изток и няколко региона на Африка може да станат епицентри на това заболяване.

Около 7 милиона случая ще се дължат на тютюнопушене, затлъстяване и високо кръвно налягане. Експертите смятат, че ако внимателно следите здравословното си състояние, тогава тази цифра е напълно реално да се намали с почти 6,2 милиона случая.

Мария Карило казва, че има нужда от подобряване на начина, по който хората живеят в много бедни страни. Също така си струва да се отървете от факторите, които могат да повлияят на развитието на деменция. Те включват заседнал начин на живот, различни стадии на затлъстяване, лоши навици, диабет и др.

Американските учени от своя страна казват, че до 2050 г. населението на нашата планета забележимо ще „остарее“. Около 16% от хората ще са над 65 години по това време. Заслужава да се отбележи, че в Съединените щати броят на смъртните случаи поради такава диагноза като болестта на Алцхаймер напоследък значително се е увеличил.

Превод: БЛИЦ