Учените предупреждават, че епидемията от грип може да бъде по-голяма тази есен от всяка друга година. 

Поради твърде високия индекс на патогенност на щама Делта може да възникне комбинация от инфекциозни заболявания, които да причинят тиендемия, съобщава ScinceAlert.

Експерти от университета в Питсбърг предупредиха за заплахата от тиендемия. Тази концепция предполага комбинация от две сериозни вирусни огнища наведнъж. Учените се опасяват, че ще има увеличаване на броя на случаите на коронавирусна инфекция през грипния сезон. Те проведоха симулации и установиха, че през последната година няма особен прилив на инфекциозни патологии.

Грипът не беше толкова разпространен поради карантината във връзка с коронавируса. През същата година ситуацията може да набере сериозен импулс и поради факта, че хората нямат достатъчно силен имунитет към болестта, чието развитие настъпва, когато болестта циркулира сред населението.

Грипният имунитет може да бъде повлиян от фактори като:

• Скоростта на мутация на щамове на РНК вируси

• Прилики между сегашния щам и този, с който организмът се сблъсква за първи път

• Сходство с вече прехвърлени щамове на грип

• Колко отдавна е настъпила инфекцията.

Прекалено близките взаимодействия между хората също могат да повлияят на по-бързото предаване на вируса. Той също играе роля за това колко ефективна е ваксинацията. Заслужава си да се отбележи, че преди това експертите не са регистрирали появата на две или повече пандемии едновременно.

Превод: БЛИЦ