От известно време учени от цял свят наблюдават странно небесно явление - проблясъци, които са били забелязвани от различни точки по света. 

Астрофизиците не изключват теорията, че загадъчните светлинки може да са сигнали от извънземни цивилизации, пише The Astronomical Journal. 

По данни на изданието, учените имат няколко версии на странното явление и сред тях е именно дългочаканото доказателство за наличието на разум в Космоса. 

В статията се съобщава, че в продължение на последните години астрономите наблюдават изчезващи звезди - те се появяват на небето, след което изчезват и това е било дори заснето. 

Те наричат това явление и "проблясъци" и смятат, че не е задължително да се касае за истински звезди. Обяснение на всичко това търсят учени от целия свят в рамките на международен проект VASCO — Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations.

Отбелязва се, че на съвременните карти на звездното небе липсват някои обекти, зафиксирани, например, през 50-те години на миналия век.

За всичките години наблрюдение са били забелязани около 150 хиляди неизвестни източници на светлина. 

По данни на изследователите, повечето имат червен оттенък. Астраномите предполагат, че те могат да се дължат на светкавиците от лазерни лъчи. 

В Стокхолмския университет също са наблюдавали странните явления, но имат друга теория. Според шведските учени те могат да се дължат на несполучливи свръхнови. 

Превод БЛИЦ