Американски учени откриха неочаквано свойство на коронавируса: според данни, публикувани в списание „Pain“, SARS-CoV-2 има способността да “заглушава” болката.

Изследователите отбелязват, че “анестетичният” ефект се постига чрез комбинацията на S-протеина, който осигурява проникването на коронавируса в човешките клетки, с ACE2 рецептора и други вещества.

Според проучването, невропилин-1 и VEGF-A, друг протеин, който е фактор на растежа на епителните клетки на съдовете, участват в нарушаването на предаването на сигнала, отговорен за усещанията за болка.

По този начин учените са открили възможна причина за асимптоматичния ход на COVID-19, при който болният на практика не забелязва влошаване на състоянието си. Изследователите планират да проучат по-подробно свойствата на невропилин-1, тъй като те могат да бъдат полезни за анестезиолозите.