В ситуацията на пандемия от коронавирус български, италиански и испански учени започнаха нов проект за фин термометър, измерващ температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения.

"Това е един експеримент, в който седи желание да се контролира издишания въздух при болните с астма. Инициатор на този проект е проф. Попов.

В хода на инфекцията ние решихме дали не може по издишания въздух, неговата концентрация и параметри да наблюдаваме контактните лица на тези, които са хоспитализирани в болницата".

Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" проф. Татяна Червенякова.

Проучването е на проф. Тодор Попов и вече е направено в Испания и Италия.

Проф. Червенякова посочи, че логото на Българското дружество по инфекциозни болести (БДИБ) е "инфекционистите преди крачка от инфекцията", но по думите ѝ това невинаги се случва.

"Ние наблюдаваме и антителата, както и клетъчно-медирания имунитет. Всяко едно наблюдение има смисъл в тази ситуация, но какво ще ни помогне и какво не - не мога да отговоря.

Надявам се, че ще можем да преценим риска при контактните пациенти и те ще могат да бъдат хоспитализирани и наблюдавани по-активно", подчерта още изп. директор на болница "Проф. Иван Киров" пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и темата за някои дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици.

"Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. Всяко такова начинание в тази обстановка е адмирирано", каза проф. Червенякова.

По думите ѝ, ако има нещо, което се развива с бурни темпове, това са противовирусните средства.

"Бяхме в същата ситуация, когато се разигра т.нар. свински грип през 2009 г.. Тогава математическите модели сбъркаха, не е толкова лесно да се прогнозира.

Има 2 пътя на развитие - постепенно вирусът ще намалява и ще бъде изместен от други инфекции, които циркулират. А другата теза е, че той ще съществува, ще върви заедно с вируси, които са характерни за есенно-зимния сезон", посочи проф. Червенякова.