Разпространението на новия коронавирус насочи вниманието към малко обсъждана разлика между половете - мъжете по-рядко си мият ръцете от жените в тоалетната, както показват многогодишни изследвания и наблюдения на място, предават световни агенции.

Здравните власти навсякъде по света съветват, че миенето на ръцете е един от най-добрите начини за предпазване от вируса, който вече се разпространи в около 80 държави.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията напомниха на сайта си за резултатите от изследване от 2009 г., според което "само 31 процента от мъжете и 65 процента от жените мият ръцете си", след като са използвали обществена тоалетна. 

Коментарите в социалните мрежи върху небрежността на мъжете в това отношение накараха авторитетна британска институция да постави постери в тоалетните, напомнящи колко полезни са водата и сапунът.

След като Сатнам Сангера се оплака в Туитър, че "пораснали" и "образовани" мъже в тоалетните на Британската библиотека не си мият ръцете, учреждението реагира, като постави допълнителни напомнящи надписи и в мъжките, и в женските тоалетни.

Подходът на мъжете и жените към миенето на ръцете, след като са били в тоалетна, също е различен, показват няколко изследвания и наблюдения на място.

Жените, освен че мият ръцете си по-често, използват сапун и ги търкат по-дълго от мъжете, установи изследване на Мичиганския университет от 2013 г.

Според него 14,6 процента от мъжете въобще не си мият ръцете, след като са били в тоалетна, а 35,1 процента само ги изплакват, без да използват сапун. При жените с подобно поведение са съответно 7,1 процента и 15,1 процента от жените.

Според първоначалната информация за заразяването с новия коронавирус в Китай мъжете са по-податливи на заболяването.