Учени проведоха напълно ново проучване, което даде възможност да се установи как точно изглежда жената. Тя е живяла в бронзовата епоха близо до чешкия град Пардубице. 

Било възможно да се възстанови най-точният външен вид чрез провеждане на ДНК анализ по нов метод. Освен това учените разполагаха с лични вещи, които също бяха внимателно разгледани, съобщава Expats.cz.

Жената, както установиха изследователите, е починала на около 35 години. Тя принадлежала към доста висок социален слой. Жителката на бронзовата епоха имала светла кожа и кестенява коса, кафяви очи, широко разположени на лицето. Брадичката й стърчала леко напред, а фигурата й била много дребна. Жената носела бронзови и златни бижута и имала кехлибарена огърлица на врата си.

Учените отбелязват, че нейното погребение е било най-богатото сред тези, принадлежащи към културата на Унетице. Струва си да се отбележи, че в онези дни жени не били погребвани с такива почести. Хората, които са били част от културата на Унетице, са живели в Централна Европа около 2300-1600 г. пр. н. е.

Жената е погребана с пет бронзови гривни и три щифта от същия материал. В гроба имало златни обеци и триредова огърлица от висококачествен кехлибар. В него участваха над 400 мъниста. Експертите подчертават, че това бижу няма аналози сред онези находки, които принадлежат към периода от живота на погребаната жена.

Антропологичната реконструкция е извършена поради факта, че черепът е запазен в доста добро състояние. Учените успяха да извлекат ДНК от костите. Анализът не успя да потвърди пола, но беше получена информация относно цвета на кожата, очите и косата.
Гробовете, които датират от епохата на Бохемия, съдържат огромно количество кехлибар, така че се считат за уникални паметници. Кехлибарът е доказателство, че още през бронзовата епоха местните жители са имали възможност да общуват и „търгуват“ с хора от други региони.


Превод: БЛИЦ