Учени от Технологичния институт в Джорджия смятат, че човечеството може да се сблъска с недостиг на кислород. Количеството на кислорода на планетата може да стане милион пъти по-малко, пише ScienceAlert.

Подобни събития вече са се случили на Земята преди около 2,45 милиарда години. По онова време газът почти не присъства в атмосферата на планетата, но по-късно започва да се натрупва. Тези промени са довели до изчезването на някои видове на планетата и появата на нови.

Активността на слънцето в атмосферата сега непрекъснато се увеличава, като радиацията разгражда въглеродния диоксид. Това води до измиране на растенията, които произвеждат кислород.

Учените се опасяват, че в дългосрочен план съдържанието на кислород в атмосферата на планетата ще се върне до нивата от древността.

"Спадът на кислорода е много, много рязък. Говорим за количество кислород, което е около милион пъти по-малко от днешното", казва ученият от Техническия университет в Джорджия Крис Рейнхард.

Ако това се случи, всички зависими от кислорода живи организми на планетата ще загинат. Изследователите смятат, че в такъв случай Земята ще бъде запълнена от микробни организми.

Превод и редакция: БЛИЦ