Коронавирусът безспорно постави на колене целия свят. Това се дължи най-вече на факта, че много неща са ни неизвестни. През последните дни учените си зададоха и още един въпрос, който ги тормози относно COVID-19.

Оказва се, че в пика на пандемията докато някои градове са силно засегнати от вируса, други се разминават леко. Само в Италия има няколко показателни случая - районът около Рим е пощаден, докато Ломбардия се тресе силно. И все пак едно градче именно там не регистрира нито един случай на COVID-19.

В пика на пандемията във Ферера Ербоньоне няма заразени. Никой не знае защо.

А това не се случва само в Италия. От самото начало, когато COVID-19 се разпространи из цялото земно кълбо, някои нации, или поне части от тях, се оказват по-уязвими от други. Учените се опитват да разберат причината за това.

Според невролога Карл Фристън от University College London, тази аномалия се дължи на "непознат фактор, който предпазва хората". Своето заключение той прави на база данните от Великобритания и Германия.

"Това е като тъмната материя във Вселената - не можем да я видим, но знаем, че тя трябва да е там, за да обясним това, което все пак можем да видим", казва той пред Observer.

Повечето учени са убедени, че успехът на Германия се дължи на мерките, които правителството взима. Но има и такива, като Фристън, които търсят модела, по който COVID-19 се разпространява, за да си отговорят на въпросите - защо Япония избегна смъртоносната първа вълна, въпреки застаряващото си население и недостатъчни действия от публичното здравеопазване или как Дания, Австрия и Чехия не отбелязват скок на заразените, въпреки ранното премахване на мерките.

Едно е ясно - има много причини за това, защо една популация е по-защитена от друга. Теоретичният епидемиолог Сунетра Гупта от Оксфордския университет смята, че ключов е имунитетът, изграден преди началото на пандемията.

"От много време твърдя, че благодарение на други циркулиращи бактерии се получава така наречената кръстосана защита от опасни болести. Тя може да и да не предпази човек от инфекция, но би могло да гарантира, че те ще имат само сравнително по-леки симптоми", обяснява тя.

Но теорията й все още не може да бъде потвърдена, тъй като няма достатъчно данни за имунитета, който COVID-19 създава. Тестовете за антитела са бавни, а и не са надеждни.

Те показват, че много малко хора имат антитела срещу коронавируса. Сега нови, по-чувствителни тестове, могат да предоставят повече информация, стига да бъдат достатъчно добре разпространени. Но и сега има факти, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Първо се оказа, че вирусът циркулира във Франция и САЩ още от декември във Франция и САЩ - месец по-рано, отколкото се смяташе първоначално. Друго изследване пък показва, че Т-клетки, които помагат да за образуването на антителата в организма ни, имат памет, че сме прекарали коронавирусна инфекция, ако сме изложени на Sars-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Но тук има нещо интересно.

Според изследване, публикувано в сп. Cell, Институтът по имунология в Калифорния регистрира, че т-клетките от кръв, взета от пациенти между 2015 и 2018 г., съдържа фрагменти от вируса Sars-CoV-2.

"Тези хора няма как да са се срещали с COVID-19. Можем да обясним това само с кръстосана защита, предоставена от сходни вируси, като този на настинката, които са доста разпространени и водят само до леки симптоми", обяснява един от авторите на изследването Алесандро Сете.

Данните са подкрепени и от друго изследване, проведено в Берлин. Т-клетите на 82% от болните от COVID-19 в едно лечебно заведение съдържат следи от Sars-CoV-2. Но също така и 34% от здравите доброволци, които дават отрицателен тест за вируса.

При вируса H1N1, който изплаши света през 2009 г., също се наблюдава подобна кръстосана защита.

Според експертите по-възрастните хора са били защитени, тъй като са били изложени по-дълго на други подобни вируси. Може би на това се дължи и факта, че тази пандемия не е била толкова фатална, колкото други зарази, обиколили човечеството.

Според Сунетра Гупта, Азия се е оказала по-защитена от COVID-19, тъй като преди време те се справиха с подобния SARS.