Учени от университетите в Ланкастър, Шефилд и Станфорд във Великобритания са открили 56 неизвестни езера под ледника на Гренландия. Експертите смятат, че те съдържат следи от живи организми, адаптирани към екстремни условия, съобщава Phys.org.

Според изследователите, въпреки че гренландските езера са по-малки по размер от подобни подледникови резервоари в Антарктика, те са по-често срещани, отколкото се смяташе преди. Те са били идентифицирани с помощта на радар на борда на самолет, който е изминал общо 500 хиляди километра.

Дължината на езерата е 0.2-5.9 километра. Повечето от тях са намерени под бавно движещ се лед, далеч от по-стабилните райони на гренландския щит. Учените смятат, че когато климатът стане по-топъл, процесите на топене ще станат по-интензивни и езерата ще започнат да се пълнят с вода. Някои от тях вече показват признаци на хидрологична активност.

По-рано, на 22 юни, се съобщава, че в района на североизточния бряг на Съединените щати е открит гигантски водоносен слой от солена вода, уловена от порести седименти, разположени под соления океан. Обемът на водните запаси се оценява на 2,8 хиляди кубически километра.

Превод: БЛИЦ