Един от най-издирваните наркотрафиканти в Албания се предаде на полицията след близо три години издирване по обвинения в трафик на наркотици в съседна Гърция, предаде Ройтерс.

Клемент Балили успяваше да се измъкне от органите на реда от май 2016 г. благодарение на мрежата, подкрепяща го в района на крайбрежния албански град Саранда, както и благодарение на предполагаемите му политически връзки, заради което има големи опасения за възможностите на членката на НАТО Албания да се бори с големите престъпни босове, посочва агенцията.

Вътрешният министър Сандер Леши заяви пред журналисти, че албанската полиция, която е извършила над десет неуспешни операции за залавянето му, е постигнала исторически напредък със залавянето на престъпника. Предаването му бе резултат от дълбоката и широкомащабна операция в сътрудничество с партньорите на Албания, каза Леши.

На въпрос какво е било предложено на Балили, за да се реши да се предаде, Леши отговори: “Уверението за справедлив процес срещу него”. 48-годишният Балили е имал връзки с партията Социалистическо движение за интеграция, посочва Ройтерс.