Руски самолети и лоялни към сирийското правителство сили бомбардираха провинция Идлиб. Това е прелюдия към сухопътна офанзива срещу последния бастион на бунтовниците в Сирия, съобщава АФП.
 
Това са "най-интензивните" въздушни удари от 10 август. По данни на директора на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман в резултат на артилерийския обстрела и въздушните бомбардировки, включително с варелни бомби, са загинали най-малко 9 мирни граждани, включително две деца.
  Бомбардировките са ескалация на кампанията. Режимът на Башар Асад и Москва заплашват от месеци да започнат операция срещу контролираната от бунтовниците провинция, граничеща с Турция, която подкрепя бунтовниците.
 
От четвъртък насам стотици семейства са напуснали домовете си в южната част на Идлиб.
 
Ударите са нанесени ден след края на срещата в Техеран, където Русия, Иран и Турция не успяха да постигнат споразумение за Сирия, отбелязва „Ройтерс“.
 
В същото време американските медии, позовавайки се на представители на Пентагона съобщават, че части на морската пехота на страната се прехвърлят в американката база в Ет Танф в югоизточна Сирия. Това се случва след предупрежденията на Русия за готвен удар по ислямистите в района.
 
Американската страна твърди, че в района се готви подготовка на силите на умерената сирийска опозиция за борба срещу ислямистките екстремисти. На място за целта са прехвърлени повече от 100 американски морски пехотинци.
 
В момента в Ет Танф, около която американците са установили 55 км. „зона за деконфликтация“ се намират около 600 американски, британски и норвежки военнослужещи, както и представители на специалните служби на Йордания“.
 
„САЩ не искат да воюват с руснаците, с правителствените сили на Сирия или с други групировки, които оказват подкрепа на Сирия в гражданската война“, заяви прессекретарят на Централното командване на САЩ подполковник Ърл Браун.
 
„Но САЩ нямат намерение да се въздържат от използване на необходима и пропорционална сила за защита на войските на САЩ, коалициите и партньорите“, добави той.
Превод и редакция: БЛИЦ