Хакер е успял да проникне миналата година в мрежата на един от центровете на НАСА с мини компютър за 35 долара, предава Франс прес. Атаката е принудила американското космическо ведомство да изключи временно системата си за управление на полетите.

Великобритания е споделила с 16 съюзници в НАТО подробности за злонамерена руска киберактивност в техните страни през последните 18 месеца.

Хакерската намеса е стартирала през април 2018-а и е продължила близо година. Жертва е станала известната Лаборатория за ракетни двигатели (JPL) на НАСА в Пасадена, щата Калифорния. Използван е бил миникомпютър Raspberry Pi с размерите на кредитна карта и включващ се към телевизионен приемник. Той се използва от децата в развиващите се страни, за да се учат да програмират. Въпросният компютър се свързал с мрежата на JPL и са били източени солидно количество данни.

Общото количество извлечени данни са 500 мегабайта - идващи от една от главните системи за мисии. Изтеглените файлове са били 23. Доклад за пробив в личните данни от края на годината на неправителствената организация Identity Theft Resource Center наскоро разкри, че двa oт тяx ca cъдъpжaли инфopмaция зa рeглaмeнтитe зa мeждyнapoдния тpaфиĸ нa opъжиe. Te ĸoнтpoлиpaт пpeнoca нa вoeнни и ĸocмичecĸи тexнoлoгии, във вpъзĸa c миcиятa дa ce нaпpaви нayчнa лaбopaтopия нa Mapc. Сред останалите фигурират конфиденциални файлове, като този от марсохода "Кюриосити", както и файл, който е бил защитен от закона за контрол за износ на технологии, които биха могли да имат военно приложение. Хакерът е могъл да проникне в две от трите основни мрежи на Лабораторията за ракетни двигатели. Космическият център за управление на полетите в Хюстън е прекъснал връзката си с портала на JPL, за да избегне хакването и на неговата мрежа. През месец март той все още не беше възстановил изцяло връзката си.