Понастоящем няма нужда да се използват нови ваксини срещу коронавирус, но светът може да се нуждае от тях догодина. Такава оценка направи Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на германската фармацевтична компания BioNTech, интервюиран от британския вестник Financial Times в неделя, пише "Фокус".

„Тази година няма нужда (от нови ваксини). До средата на следващата година ситуацията може да е различна“, каза Шахин.

По думите му, циркулиращите в момента по света варианти на коронавируса, включително „делта“, са по-заразни от първоначалния вариант, но те не се различават толкова много от него, че това да повлияе значително върху ефективността на използваните ваксини. В същото време има голяма вероятност в бъдеще да се появят видове, които могат да „заблудят“ имунната система, което ще изисква разработването на нови лекарства.

„Този вирус е с нас дълго време и той ще продължи да се адаптира към съществуващите условия. Нямаме основание да вярваме, че имунната система ще се справя по-лесно със следващото поколение коронавирус, отколкото с днешния. Еволюцията (на вируса) е в ход и този процес започна едва наскоро“.

Шахин, чиято компания разработи ваксина срещу коронавирус, за производството и разпространението на която американският Pfizer отговаря за целия свят, по-рано заяви, че на BioNTech и неговите партньори ще са необходими 100 дни за създаването на ново лекарство.

Към днешна дата около 1,4 милиарда дози ваксина BioNTech са доставени в 120 страни, а стойността на компанията се оценява на 85 милиарда долара. През март тази година Шахин и неговата съпруга, директорът на медицинските изследвания на BioNTech Озлем Тюречи, емигрирали в Германия от Турция в детска възраст, бяха наградени с орден за заслуги към Федерална република Германия - единственият федерален орден на Германия.

Той се присъжда на жители на Федерална република Германия и чуждестранни граждани за специални заслуги към Германия в областта на политиката и икономиката, както и в социалната, духовната и благотворителната сфера.