Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката одобри прилагането на доброволен принцип на трета доза ваксина срещу коронавируса за пет рискови групи от населението. Тя ще се прави с ваксината на Pfizer/BioNTech.

"Европейската агенция по лекарствата извършва оценка на данни от компанията Pfizer/BioNTech по отношение на бустер доза и оценка на данни на имунокомпрометирани лица - както за ваксината на Pfizer, така и за тази на Moderna. Очакваме около 4 октомври да има становище по един от двата елемента. Това ще позволи да бъде отразено и в продуктовата информация на двете ваксини", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пo Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че се очаква през следващата година да получат одобрение адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса. И обясни, че в момента за трета доза се използват същите ваксините, но се позволява комбиниране - при първа и втора доза от векторна ваксина да бъде поставена РНК ваксина.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, най-голям дял са РНК ваксините - над 3,7 млн. от Pfizer. 1,5 млн. дози са поставени от ваксината на Pfizer. Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, стана ясно още от думите му.

"За излишните количества ваксини се търсят варианти за даряване и препродажба, за да не се стига до унищожаване. Целият ЕС стигна до момент, в който има излишък от дози. България успя да дари ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина, на Северна Македония, на Бангладеш", посочи Кирилов.

Той подчерта, че от началото на ваксинационната кампания целият процес се случва при максимална прозрачност и информираност на населението. В България от ЕАЛ и МЗ се предоставя цялата налична и обективна информация, увери гостът в студиото.

"Това са лекарствени продукти, на които е извършена задълбочена оценка. Това, че разрешението за употреба е под условие, е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба. Основното предимство на тези ваксини е намаляване на броя на хоспитализираните, тежките случаи и починалите лица. Има малка група хора, при които не се получава имунен отговор", разясни Кирилов.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на Sanofi. В края на годината се очаква да бъде издадено разрешение за употреба. Тя ще се прилага като бустер доза - за вече ваксинирани или преболедували лица. При необходимост в страната ни ще бъдат осигурени дози и от тази ваксина.