С оглед на извънредна ситуация украинската армия извършва бърза евакуация на военнослужещи от островите, разположени в долното течение на Днепър от Каховската водноелектрическа централа. 

Припомняме, че в ранните часове на днешния ден стената на ВЕЦ-а се срути, което доведе до повишаване на нивото на водата с четири метра в района на Нова Каховка.

Експерти отбелязват, че срутването на язовира е резултат от щети, нанесени на обекта по-рано. Експертите вече са започнали да неутрализират последствията от срутването на язовирната стена, като основната е предстоящото пресушаване на Северно-Кримския канал.

Водите на Днепър бързо наводняват островите, разположени в близост до водноелектрическата централа Каховка. Някои от тях, включително остров "Круглий", вече са напълно наводнени. 

Бързият приток на вода принуждава Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да извършат спешна евакуация на своя персонал.

Руските военни наблюдават операцията по бързата евакуация на украинските части. ВСУ използва лодки за тази цел. Въпреки това, врагът среща препятствия, докато се опитва да напусне зоната на наводнението, тъй като артилерията на руската армия нанася удари по отстъпващите части.

Трябва да се отбележи, че след като дъното на Каховския резервоар пресъхне, украинските военни може да се опитат да превземат територия на левия бряг на Днепър, която да използват като плацдарм. 

Това ще им даде възможност да започнат настъпление срещу населените места в Херсонска област, които в момента са под контрола на руската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук