Провалът на т.нар. контранастъпление на украинските въоръжени сили става все по очевиден, пише в анализа си украинският военен портал DEEP State.

Според портала тази информация е ясна за украинците, но все пак  президентът Володимир Зеленски може да излезе и да обясни, че вече има нова резервна стратегия. Целта на подобно изказване, би била да се предотврати спирането на западната помощ.

Експертите от портала обобщават резултатите от контранастъплението на украинските въоръжени сили. Заключенията им обаче са разочароващи.

От материала им става ясно, че украинските военни все още не са успели да обкръжат Бахмут. Въпреки това превземането на Клещеевка и Андреевка все още дава шанс за удар към Горловка.

Все пак изданието уточнява, че руснаците не потвърждават напълно загубата на контрол над тези села.

В същото време украинските анализатори смятат, че щурмът на Берховка е стратегическа грешка на командването, тъй като струва на украинските въоръжени сили много висока цена. Освен това руските военни си върнаха контрола над Орехово-Василевска.

Ситуацията за украинските въоръжени сили на Времевската височина не е по-добра. Там Киев търпи огромни загуби на техника, включително и западна, което демотивира бойците.

Според експертите, настъплението на украинските въоръжени сили в района на Работино все още не се увенчава с успех. Операцията вече продължава три месеца, вместо първоначално предвидените няколко дни.

В същото време анализаторите от Deep State смятат, че все още има перспективи в тази област. Според тях в средата на август руската армия е започнала постепенно да отстъпва.

Загубеното време от страна на украинците обаче им изигра лоша шега, защото даде възможност на руските въоръжени сили да изградят допълнителни отбранителни линии.

Когато се тегли чертата, резултатът от анализа на Deep State, е разочароващ за Киев.

„Войната няма да приключи според нашите (украински) условия през 2024 година. Трябва да се подготвим за новите предизвикателства, пред които скоро ще трябва да се изправим“, завършват анализаторите.

Превод и редакция БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук