Бързата победа на Украйна може да предизвика неадекватна реакция от страна на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и президента Владимир Путин.

Това е заявил главният военен прокурор на Украйна (2019-2020 г.), генерал-майор от запаса Виктор Чумак, съобщава "УНИАН".

"След бягство на руснаците от позициите им, условно може да бъде използвано тактическо ядрено оръжие. В САЩ предупреждават, че бързото бягство, бързите удари могат да предизвикат и провокират ескалация на конфликта, а смилането на вражеските сили е друго нещо", обяснява генералът.

Според неговите думи, генералът от американската армия Лойд Остин е заявил на първата среща в базата Рамщайн, че е необходимо така да се действа, че Русия никога повече да не може да води нова война.

"Има два сценария - бърза победа над Русия и разпадане на Руската федерация, възникват куп рискове, включително за западния свят. Вторият сценарий е смилането. Тази месомелачка не само ще смели войските, но и ще смели всички ресурси, с които разполага Русия.

- Това е спад във военните, икономическите, технологичните и човешките ресурси. Всичко това в комбинация може да доведе до обезкървяване на Руската федерация", заключава Чумак.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук