Обикновени руснаци снимат множество видеоклипове с влакове, натоварени  с военна техника, пътуващи на запад към Украйна, сякаш нарочно, за да дразнят всички отвъд океана, които толкова усърдно говорят по темата за „предстоящата руска инвазия в Украйна“.

За фонова музика пък най-често се избират песните на групата Любе, Олег Газманов, а най-често коментарите към тях са „Красота!". Вече са заснети и публикувани стотици такива видеоклипове, въпреки че потребителите не знаят къде всъщност отива военната техника.

Властите в Киев и медиите пък активно сплашват населението, изразявайки увереност, че Русия се готви да атакува „площада“.

„Това е за войната“, коментират в този дух много уплашени украинци и блогъри в социалните мрежи.

В същото време "Таймс" публикува скандални изявления на украинския командващ войските, воюващи срещу армиите на Донцк и Луганск. На фона на влошаването на ситуацията на границата с Украйна той даде своята прогноза какво ще се случи в случай на истинска война с Русия. „Хората са готови да разкъсат руснаците с голи ръце“, казва той.

Украинският генерал-лейтенант Александър Павлюк каза пред чуждестранни журналисти, че украинската армия е готова за военен конфликт.

„Имаме около половин милион души, преминали през война в тази страна, в която са загубили или някой, или нещо. Половин милион от тези, които са загубили кръвта на роднина, загубили домовете си или приятелите си, и са готови да разкъсат руснаците с голи ръце “, казва генералът.

Павлюк отбеляза, че основното за украинците е да предвидят посоката на първия удар. Тогава, след „първите големи загуби“, руснаците няма да отидат по-далеч. Също така украинският генерал се опасява, че Русия ще атакува от няколко посоки наведнъж.

Журналисти отбелязаха, че Павлюк сега командва въоръжени група от 52 000 души на фронтовата линия в Източна Украйна.

„Руснаците няма да се задоволят само с Донецк и Луганск на изток. Те искат да наранят цялата страна и чрез това нараняване да манипулират Украйна по свое усмотрение“, смята генералът.

Трябва да се отбележи, че напоследък западните медии редовно обвиняват Русия, че се готви за инвазия в Украйна. Руските власти многократно заявяваха, че нямат такива планове.