Държавният департамент е наредил на семействата на служителите на американското посолство в Украйна да започнат евакуация от страната в понеделник, казаха американски служители пред Fox News.

Очаква се следващата седмица Държавният департамент да насърчи американците да започнат да напускат Украйна с търговски полети, "докато те все още са налични", твърди служител на Държавния департамент.

Москва е събрала десетки хиляди войници на границата с Украйна, което води до опасения от инвазия и в САЩ приемат това изключително сериозно.

Разговорите между държавния секретар Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в петък не доведоха до пробив, въпреки че и двете страни се съгласиха да продължат дипломатическите преговори. Двамата дипломати ще говорят отново, след като САЩ представят официален отговор на руските искания следващата седмица.

От Държавния департамент оповергаха новината на Fox News и заявиха, че нямат какво да кажат по въпроса. 

В същото време обаче германският вестник Bild, позовавайки се на свои източници, съобщи, че външно министерство на Германия работи по план за евакуация на роднини на служители на германското посолство в Украйна. 

Според плана те трябва да бъдат изведени от страната „при по-нататъшно влошаване на ситуацията“. 

Това е просто план, а не намерение и ще бъдат изведени близките на служителите на посолството, а не самите дипломати, се посочва още в изданието.