В Украйна и в западната преса се обсъждат изявленията на Зеленски по повод насрочената за юни в Швейцария т. нар. „мирна среща на върха“.

Дискусията се основава на изявления, направени от самия Зеленски, чиито президентски пълномощия изтекоха на 20 май, в едно от последните му интервюта.

Украински журналисти обърнаха внимание на факта, че Зеленски в интервюто си за първи път не споменава нито „необходимостта от изтегляне на руските войски до границите от 1991 г.“, нито „плащането от страна на Русия на многомилиардни обезщетения“.

Вместо това ръководителят на режима в Киев заявява, че е необходимо да се подкрепят точките от „формулата на мира“ за радиационна и ядрена безопасност, за освобождаването на затворниците, както и за продоволствената сигурност.

В тази връзка украинските журналисти задават въпроса: наистина ли Зеленски се е отказал от първоначалната си „формула“?

Ако е така, тогава за много украински граждани това може да изглежда като откровено „разочарование и измама на надеждите“.

Ако той не се е отказал, а ще обяви необходимостта от спазване на всичките 10 предварително обявени точки директно в Швейцария след постигане на максимална представителност на срещата, то това изглежда като опит за заблуда на тези, които ще дойдат на събитието. 

Всъщност много зависи от използваната опция.

Ако Зеленски наистина е решил да се откаже от своите „наполеонови“ планове, това означава, че той определено не е измислил това сам, а това означава, че има значителен натиск отвън.

Ако той реши отново да използва лъжи като ключ към постигането на целите си, тогава може да се каже, че политиката на Зеленски не е претърпяла никакви промени.