Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленский по време на дебата със сегашния държавен глава Петро Порошенко изглеждаше по-честен, по-открит и като цяло този словесен дуел стана неговата победа, смята украинският политолог Руслан Бортник, цитиран от "Фокус". Дебатът се проведе на стадион „Олимпийски” сред скандирания за подкрепа и викове „Позор“.

"Общото впечатление от този дебат е добра традиция и красива гледка. Да, президентът се опита да влезе в клинч с Зеленский, дори отиде на сцената му, но клинчът не се превърна в нокаут, а дебатът не промени фундаментално позициите на двамата кандидати и няма да помогне на Порошенко да спечели изборите. Честен, по-емоционален и по-добър, Зеленский изглеждаше много по-добре, професионално от Порошенко на места, но ми се струва, че като цяло този дебат беше победа на Зеленский", заяви Бортник. 

Според политолога всеки от кандидатите е условно убедителен за аудиторията си. За Зеленский това се превърна в кръщение, а за Порошенко - студен душ, защото за първи път от пет години с него говорят с такъв тон и по такива теми. 

"За съжаление и двамата кандидати са работили в негативната тематика, те са по-ангажирани да се обвиняват взаимно, без да разкриват плановете си за бъдещето", добави експертът. 

Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април. В него ще участват настоящият държавен глава Петро Порошенко и лидерът от първия тур Владимир Зеленский. 

Според последното проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група "Рейтинг" преди втория тур на президентските избори в Украйна, Зеленский ще получи 61% от гласовете, докато рейтингът на Порошенко е 24%. Проучване на Киевския международен институт по социология, публикувано седмица по-късно, показва, че Зеленский има подкрепата на около 72,2% от украинците, които са направили своя избор, а Порошенко – на около 25%. 

Порошенко в заключителното си изявление заяви, че ще приеме резултатите от изборите за държавен глава на 21 април. "Но на 22 април животът ще продължи и на 22 ние трябва да се обединим, за да защитим страната заедно. Най-важното е да не я загубим", каза той. 

Порошенко също се фокусира върху необходимостта да си възвърне контрола над Крим и Донбас и да не се допусне властта на олигарсите. 

Зеленский, на свой ред, изброи основните принципи на своята избирателна програма: равенство на всички пред закона, премахване на имунитета на съдии и депутати, приемане на закон за импийчмънт на президента, увеличаване на заплатите на държавните служители, подобряване на инфраструктурата. „Нямам какво да кажа за пътищата, защото пътища няма,“ заключи Зеленский. 

Дебатът завърши с изпълнение на националния химн и скандиране на името Зеленский