Стотици вярващи се стекоха в Киовско-Печорската лавра, за да защитят духовното сърце на Украйна. Те бяха провокирани в петък преди обяд от група мъже, нахлули на територията на манастира с плакати съдържащи призиви към изгонването на руските монаси и скандирайки лозунги призоваващи към насилие, пише Труд бг.

Един от провокаторите, преоблечен като монах, започна да пръска молещите си с вода. След намесата на полицията, агресивните подстрекатели бяха изведени от пределите на манастира.

Повод за сблъсъците стана изгонването на монасите от Киенско-Печорската лавра. Всичките обитатели на най-големия православен манастир в Украйна трябваше да го напуснат до 29 март.

Тази заповед бе издадена на 10 март от Министерството на културата на Украйна, което управлява музейния комплекс и резерват от името на държавата.

Украинското правителството обвини духовенството от манастира за връзки с Русия.

Украинските власти възнамеряват да отнемат от духовенството на Украинската православна църква главната светиня - Киево-Печорската лавра.

Там и в редица манастири службите за сигурност извършиха претърсвания в края на миналата година. А монасите от Украинската православна църква трябваше да напуснат сградите на лаврата до 29 март.

Часове след изтичането на крайния срок за овакантяване на манастира в 24:00 часа в сряда, членовете на УПЦ отказаха достъп на представител на държавното управление, който пристигна да инспектира постройките в обширния комплекс на манастира.

УПЦ е втората по величина църква в Украйна, макар че множеството украински православни вярващи принадлежат към друга църква - Православната църква на Украйна, основана преди четири години след сливане на клонове, самостоятелни от властта на Москва.

Правителството твърди, че УПЦ е нарушила договорите за наем и е построила нелегално здания в Киево-Печерската лавра. УПЦ отхвърля това и споделя, че държавното управление не е показало никакви документи, предоставящи доказателство.

Игуменът на Киевско-Печорската лавра - митрополит Павло - заяви, че той и други членове на УПЦ имат право да останат и не планират да напускат лаврата.

Те не възнамеряват да си тръгнат до края на започналото съдебно производство. Вече са заведени три иска от тяхна страна, в които се оспорва едностранното прекратяване на договора за наем.

Български игумени изказаха своята пълна подкрепа на Киево-Печерското монашеско братство, застрашено да бъде насилствено изселено от обителта на своето покаяние!

Люлка на просветата и изцелението 

Киево-Печерската лавра е основана през 1051 г. при Ярослав Мъдри от монах Антоний и се счита за един от първите манастири на Киевска Рус.

На територия от почти 30 хектара са разположени над 20 църкви, няколко музея, пещери, монашески сгради, хотел, трапезария и огромен брой други постройки. Манастирът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През 1616 г. в Киево-Печерската лавра работи печатница, а като част от борбата срещу униатството започва отпечатването на богослужебни и полемични книги. Пьотър Могила създава тук едно от първите училища, по-късно се появява и първата болница.

Всички идват тук за квалифицирана медицинска помощ. Хората се лекуват от известният лекар Агапий, живял тук в началото на 12 век. В лаврата има чудотворни икони и почиват мощите на 123 Божии светии - нито един манастир в света не може да се сравни с Лаврата.

Голямата камбанария е издигната през 1731-1744 г. архитект И.Г. Шедел. Тя е наклонена с 62 см в североизточна посока и за времето си се превръща в най-грандиозната кула в Украйна (с височина 96 м).

Наклонът на камбанарията е свързан, очевидно, с факта, че тя стои близо до свлачищните склонове на високия десен бряг на Днепър. Въпреки това, за разлика от известната наклонена кула в Пиза, Камбанарията на Великата лавра не „пада“, т.е. наклонът й не се увеличава. 

Свещеник Иларион (бъдещият свети Иларион Киевски), изкопава първата пещера на бъдещия манастир за уединена молитва. През 1051 г. той става митрополит на Киев, първият митрополит от руски произход, а в пещерата се заселва монахът Антоний, основателят на Киево-Печерската лавра, който идва от Атон.

За дължината на пещерите се носят легенди. Лаврските подземия са разделени на четири типа: същинските пещери, служещи за жилище на аскети, монашеско гробище и място за поклонение; тайни проходи под укрепленията около манастира; помощни мазета, понякога с много камери и подове; инженерни комуникации - отоплителни и отводнителни канали.

По време на германската окупация на Киев в лаврата е организиран полицейски участък, където около 500 цивилни са убити от окупационните власти. През 1941 г. германските нашественици взривяват катедралата "Успение Богородично" (възстановена през 2000 г.). Експлозията на катедралата е записана от германците на филм и е включена в официалната кинохроника.

Патриарх Кирил: Това е чудовищен акт 

Ултиматумът на украинските власти към обитателите на Киево-Печерската лавра - да я напуснат или да отидат в разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) е чудовищен акт. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил във видеопослание, публикувано на сайта на Руската православна църква.

„Ултиматумът на държавните власти на Украйна към Киево-Печерската лавра изглежда като чудовищен акт, сравним с гоненията на вярата във времената на безбожието. Тъй като тогава властите открито игнорират закона, да не говорим за минималното зачитане на правата на съгражданите” – каза патриархът.

Той също така нарече непрозрачна работата на украинската държавна комисия, която преди това установи нарушение от страна на манастира на условията на договора за използване на държавна собственост.

„Работата на определена комисия за издирване на нарушения в стопанската дейност на манастира беше с непрозрачен характер и репресивната й цел беше пълното изгонване на монасите от манастира. Тази цел не беше скрита от държавни служители и представители на други вероизповедания“, подчерта патриарх Кирил.

"Този манастир е основоположник на общата духовна и монашеска традиция на руския, украинския и беларуския народ. Той е люлката на нашата цивилизация и национална култура. Написан е първият исторически паметник на Древна Рус - "Повестта за отминалите години" тук“, подчерта предстоятелят на Руската църква.

Патриарх Кирил каза, че манастирът многократно е страдал от набези, чужди завоевания и гонения на християните, „но само по време на царуването на войнстваща атеистична власт през 20 век монашеските лаври са били изгонени от манастира“.

Игор Друз, публицист и политолог: Глобалистите искат да унищожат християнството

Абсурдно е да се смята, че Зеленски е инициатор на погрома на каноничното православие и на превземането на Киево-Печерската лавра, още повече че той е кръстил децата си в Московската патриаршия.

В същото време е глупаво да се мисли, че главата на Киев вярва в Бог и признава Православната църква - очевидно е кръстил децата си чисто за формалност, защото всички го правят - по обичай. Владимир Зеленски е поставен човек.

Той е безразличен към подобни въпроси и е готов да участва във всякакви престъпления в името на материалното богатство. 

Украинският президент се противопоставя на УПЦ, но по заповед на световните власти. Това се прави от глобални наднационални сили, които стоят над правителствата, включително ръководството на Съединените щати.

Например, бившият ръководител на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео открито призна, че именно той е участвал в създаването на т. нар.

Православна църква на Украйна (ПЦУ). Нещо повече, той публично обяви една от основните си заслуги - съдействието му за създаването на ПЦУ, тази окултно-политическа секта.

Държавният департамент на САЩ не крие факта, че оказва финансова помощ на тази секта. Държавният департамент на Щатите по-скоро дори не е американска структура, а една от структурите на глобалното управление.

Това е Демократическата партия на Съединените щати. Като цяло е дело на космополитни глобални сили, които се борят за заличаването на всички национални държави, за унищожаването на християнството, а също и за политическата трансформация на други традиционни религии, защото като цяло те пречат на установяването на нов световен ред.

Ако анализираме изказванията на т. нар. митрополит Епифаний Думенко, ще видим, че той не говори за християнството, а раздухва ксенофобия към всичко, което е свързано с руския свят. Той насърчава толерантността към смъртните грехове. Например, той публично подкрепи законопроекта за легализирането на канабиса под предлог, че уж бил лечебен.

Епифаний прокарва и ЛГБТ идеологията, тоест оправдава и популяризира содомията. Стигна се дотам, че на официалната страница на тази секта за семейно гледане се препоръчват американски карикатури които насърчават идеологията на содомията. Обърнете внимание - за семейно гледане! Тоест, той изпълнява всички модни прищявки, които се задават от глобалните, така да се каже, сили на злото.

Това е имитация на християнството, антитеза на православните канони, която все още е маскирана с кръстове, одежди и свещеници. Това трансформира съзнанието на хората към вече директен сатанизъм в стила на полка „Азов“.

Сергей Марков, директор на Института за политически изследвания: Зеленски подготвя религиозен джихад срещу Русия 

Проблемът е, че подценяваме нивото на диктатура в Украйна, където изкуствено беше създадено тоталитарно фашистко общество. Достигането до населението на страната е трудно, въпреки наличието на интернет и други средства за комуникация. По ниво на политически репресии Украйна настигна фашистките режими в Италия и Испания, а по влияние на пропагандата изпревари дори нацистка Германия.

Проблемът не е, че Зеленски е против УПЦ, защото тя е свързана с Русия. Той действа стриктно според големия план. Авторът на този план изобщо не е Зеленски, а Джефри Паят (бивш посланик на САЩ в Украйна, а сега посланик на САЩ в Гърция).

Според този план се предполага първо да се постигне организационно разделяне на УПЦ и РПЦ с помощта на политически репресии, а след това да се вземат редица решения, които да позволят създаването под ръководството на Вашингтон на структура, която да отговаря за всички религиозни дейности на православния обред в Украйна, която е агресивна спрямо цялото руско православие.

Те искат да превърнат идеологическата конфронтация между Русия и Украйна в религиозна. Сега те са предимно идеологически, защото съвременна Украйна се основава на странна смесица от фашизъм, нацизъм, демокрация и желание за европейски начин на живот.

Ясно е, че всички тези идеологии си противоречат, но те са създадени от политически технолози на държавните структури в САЩ и Великобритания. Те бяха наложени с помощта на терор и пропаганда върху политическата класа, а след това и върху цялото население на Украйна.

Украинските власти се противопоставят на православието в строго съответствие с големия план на Вашингтон. Според този план би било логично да се създадат отряди от „православни мъченици“ от млади момчета, които да се взривят в московското метро или в автобусите на Краснодар.

Силата на Украйна е "циментирана" върху странна смес от фашизъм, нацизъм и демокрация. Всички тези видове идеологии си противоречат и са създадени от политически технолози от САЩ и Великобритания.

Спиридон Килинкаров, украински проруски общественик и депутат: "Златният милиард" ще наложи своята религия на целия свят 

Превземането на Киево-Печерската лавра и разцеплението на православната църква се дължи на геополитическите интереси на западните елити. Златният милиард иска да наложи своята воля и религия на целия свят.

Преследването на каноничната Украинска православна църква на Московската патриаршия и опитите за отнемане на Киево-Печерската лавра се дължат на безразличието на световната религиозна общност. Световното малцинство, т. нар. "златен милиард", иска да наложи на целия свят в кой бог да вярва и в кои църкви да ходи.

Разколът на православната църква се дължи на геополитическите интереси на западните елити. Те абсолютно не се интересуват от това, което се случва в Украйна, понеже не са вярващи и християни. Те се опитват да преведат православния разкол в определена политическа плоскост.

Обиски на службите за сигурност

Миналата есен украинските сили за сигурност започнаха серия от обиски в църкви, манастири и епархийски управления на УПЦ. Според официалните обяснения те са търсили тайници с оръжие и са проверявали дали там не се крият диверсанти.

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се в рамките на Руската православна църква (РПЦ).

След избухването на войната УПЦ осъди руската инвазия и през май обяви пълно прекъсване на връзките с Москва. В същото време, от гледна точка на Руската православна църква, УПЦ остава нейна неразделна част.

Така или иначе много украинци продължават да смятат УПЦ за част от „руския свят“ и напълно подкрепят действията на силите за сигурност срещу нея.

В края на ноември бяха извършени обиски и в Киево-Печерската лавра, своеобразна столица на УПЦ: тук се намира не само голям исторически манастир, но и духовна академия, както и синодални ръководни органи на църква.

Тогава служителите на СБУ не откриха нищо съществено, но посещението им се оказа предвестник на по-сериозни проблеми, очакващи Лавра.

Още на 1 декември Владимир Зеленски инструктира правителството да внесе във Върховната Рада законопроект за „невъзможността за дейност в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация“, тоест за хипотетична забрана на УПЦ.

Зеленски разпореди да се извърши проверка на устава на УПЦ за църковно-канонична връзка с Московската патриаршия. Тоест да се установи дали УПЦ наистина е скъсала всички връзки с РПЦ или само го декларира.

Той нареди „да се провери наличието на правни основания и спазването на условията за използване от религиозни организации на имущество, намиращо се на територията на Националния Киево-Печерски историко-културен резерват“.

Просто казано, за да се определи дали държавата има основание да наруши споразумението, сключено през 2013 г., при президента Виктор Янукович, за безсрочно отдаване под наем на Лаврата от Украинската православна църква.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук