Руските сили продължават да щурмуват град Бахмут и имат частичен успех, но въоръжените сили на Украйна още удържат града.

„В Бахмутско направление врагът продължава щурмовите действия на град Бахмут като има частичен успех. Нашите защитници обаче смело удържат града, отблъсквайки множество противникови атаки“, се казва в съобщение в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, информира "УНИАН".

Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски е поискал от президента Володимир Зеленски да разреши изпращането на новополучените западни танкове в Бахмут за подсилване на отбраната му, която понастоящем е в много затруднено положение, съобщава украинският Telegram канал "Резидент", като се позовава на своя запознат източник в Офиса на президента на Украйна.

Въоръжените сили на Украйна продължават да губят по 3-4 квартала на ден, а противникът методично изтласква украинските войски.

Командирът на сухопътните войски генерал Сирски смята, че единственият начин да запази Бахмут е да организира концентрирана атака в Красное, което ще му позволи да деблокира пътя и да премахне оперативното обкръжение от града.

Руските военни са постигнали "частичен успех" в района на Бахмут. Това съобщават в последната си сводка за военните действия от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че в течение на денонощието руските части са водили неуспешни настъпателни действия в района на Орехово-Васильевка в Донецка област.

Руските сили са обстреляли Минковка, Орехово-Васильевка, Бахмут, Часов Яр и Торецк в Донецка област.

Пентагонът смята, че Украйна има добри шансове да осъществи успешно контранастъпление.

Оптимистичното изявление е направено от министъра на отбраната на САЩ Остин по време на изслушване в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, съобщават световните издания.

„Мисля, че ще станем свидетели на засилване на военните действия през пролетта, когато условията за маневриране се подобрят, а също и въз основа на това, което вече направихме и продължаваме да правим. Мисля, че Украйна ще има много добри шансове за успех“, казва той.

Остин уверява, че ресурсите на Руската федерация се изчерпват и тя е принудена да търси военна помощ от Иран и КНДР.

Въоръжените сили на Руската федерация са унищожили до 310 украински военнослужещи в Донецко направление за денонощие.

Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран то световните издания.

„До 310 украински военнослужещи бяха унищожени в Донецко направление в резултат на комплексно огнево поражение и активни действия на подразделенията на Южната група войски през изминалото денонощие“, казва той.

Конашенков допълва, че ВСУ е загубил и два танка, четири бойни машини на пехотата, един бронетранспортьор, девет бойни бронирани машини, четири автомобила и две гаубици "Мста-Б".

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук