Вселенският патриарх Вартоломей връчи на Митрополит Епифаний църковния документ томос, с който обяви създаването на Украинска автокефална църква. Това се случи на церемония в Константинополската патриаршия в Истанбул, на която присъства и украинският президент Петро Порошенко.
 
Церемонията по предаване на томоса се проведе след празничната служба в навечерието на Рождество Христово по стар стил. Очаква се документът за признаване на новата автокефална църква да пристигне в Киев за посрещането довечера на Рождество Христово.
 
Предстоятел на новата Украинска църква ще бъде 39-годишният Митрополит Епифаний. Той беше избран за ръководител на новата Украинска православна църква на нейния Обединителен събор, проведен на 15 декември в киевския храм „Света София“. Досегашният духовен глава – Филарет – ще бъде „почетен патриарх“ и пожизнен член на Синода на новата църква.
 
Документът томос беше подписан от патриарх Вартоломей на специална церемония вчера по време на посещението на украинския президент Петро Порошенко. В украинската делегация в Турция са още и председателят на Върховната рада (парламентът) Андрей Парубий, външният министър Павло Климкин, министърът на икономиката Степан Кубив и бившият президент Виктор Юшченко.
 
На църковната церемония в Киев в средата на декември украинският лидер обяви, че създаването на Украинската автокефална църква ще бъде денят на окончателна независимост на страната от Русия. Политическият залог за настоящия украински президент е висок, тъй като той се бори за преизбиране на предстоящите избори, на които се състезава под лозунга „Армия, вяра, език“.
 
Наблюдателят Томас де Ваал отбелязва, че новата автокефална църква ще може да претендира, че е истинска национална църква на Украйна, ако успее да убеди голямото мнозинство от свещениците и енориашите, лоялни към Украинската православна църква – Московски патриархат да се присъединят към нея. В Украйна има 12 000 храма и коментаторите не изключват напрежение и сблъсъци между привържениците на различните църкви на някои места. Например, считаният за най-важен украински манастир – Киево-Печорската Лавра е притежаван наполовина от украинската държава и наполовина от руската църква.
 
По-рано Синодът на Руската православна църква прекъсна отношенията си с Вселенската патриаршия заради Украинския въпрос. Според Руския патриарх Кирил „отъждествявайки се с разколник, самият патриарх Вартоломей е станал разколник“. Константинополската църква оттегли документа от 1686 г., който дава право на Московския патриарх да хиротонисва (възвежда в сан) киевските митрополити, а също така сне от Украинския митрополит Филарет наложената върху него от страна на Руската църква анатема. Анатемата му беше наложена, след като той се обяви за Украински патриарх след провъзгласяването на независимостта на Украйна.
 
След службата във Вселенската патриаршия шествие, водено от патриарх Вартоломей, се отправи към брега на Златния рог. Вселенският патриарх хвърли кръста в ледените води на Босфора, в които, за да го извадят, скочиха млади мъже.