Президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб и на командира на украинския флот да бъдат взети достатъчно мерки, за да спрат руските провокации срещу блокиране на корабите, влизащи в украинските пристанища на Азовско море. Той заявил това в ефира на програмата „Свобода на словото" по канала ICTV, цитиран от 112.ua.
 
"Ние няма да толерираме незаконното овладяване на украински и чуждестранни кораби, които се движат в посока на украинските пристанища, включително Мариупол, за да се спре работата в металургичния комплекс, който работи в Донбас" - каза президентът.
 
Порошенко заяви, че като се имат предвид съответните заповеди на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб и на командира на Военноморските сили на Украйна, за да "спре нарушаването на закона и да се спрат на руските провокации в украинския Керченски пролив."
"Русия използва за тези атаки завладяния и незаконно анексиран Крим незаконно разположения там Черноморския флот в завладяния Севастопол. Ние няма да се примирим с това" - каза Порошенко.
 
Вчера (16 юли) бе съобщено, че в Азовско море Русия е задържала 148 кораба за инспекция. Това заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Лавренюк.

Превод: БЛИЦ