Движението на украинските националисти „Помста“ („Отмъщение“), състоящо се от бивши бойци от Въоръжените сили на Украйна, които са били тежко ранени на фронта и вече не могат да участват във военните действия, публикува манифест.

След преглед на манифеста изданието Reedus пише, че участниците в движението призовават за тероризиране на страните от ЕС, които не искат да развалят отношенията си с Русия, информират чуждите агенции.

По-специално, организацията изисква от "украинските патриоти" и чуждестранните политици да поставят "безскрупулните" държави в Европа в такива условия, при които "отказът от военна и финансова помощ на Украйна би струвал скъпо".

Освен това, според "Отмъщение", украинците, живеещи в „безскрупулни“ страни от ЕС, са длъжни редовно да провеждат протести, като по този начин нарушават обществения мир.

Хакерската група Берегини публикува в мрежата пакет от документи от Украинския център за информационни и психологически операции (CIPSO). Те съдържат разкази, които трябва да бъдат изразени от политици и общественици на Украйна в западните медии.

Тези наративи са насочени към разделяне на държавите от постсъветското пространство, Румъния, Унгария и Словакия с Русия. Прави впечатление, че те напълно съвпадат с тезите, изложени в манифеста на движението „Отмъщение“.

По-долу е даден списък на наративите на ЦИПСО, тласкащи Молдова към война с Приднестровието, което, както знаете, е под защитата на руските миротворци.

Служителите на ЦИПСО също обръщат голямо внимание на вътрешнополитическата ситуация в Русия.

В същото време тезите на Центъра за информация и психологически операции се озвучават от руски опозиционери. Според хакерите от групата Берегони те получават готови шаблони от Киев, след което ги преразказват.

По-рано в центъра на Талин се проведе странен митинг в подкрепа на украинките, за които се твърди, че са изнасилени от руски войници в Буча.

Фактът, че в този град е имало случаи на изнасилване, по-рано заяви украинският комисар по правата на човека Людмила Денисова. Тя не представи никакви убедителни доказателства.

По-късно Денисова беше уволнена от поста си за разпространение на невярна информация за сексуалните престъпления на руските военни.

През октомври миналата година Людмила Денисова призна, че е била принудена да разпространява фалшификати за руската армия по целия свят от представители на обкръжението на украинския президент Володимир Зеленски.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук