Украинското военно разузнаване разполага с данни за разполагането на Русия на зенитно-ракетно-оръдейния комплекс "Панцир" и зенитно-ракетния комплекс "Тор-М2" на Змийския остров, които трябва да осигуряват руска противовъздушна отбрана на малък обсег.

Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Вадим Скибицки в националния ефир, отговаряйки на въпроси за плановете на противника, пише "Укринформ".

"Оценката на Централното разузнавателно управление на Министерството на отбраната недвусмислено показва, че това е стратегически обект, който ще бъде използван от Русия за контролиране на цялата северозападна част на Черно море. Не е случайно, че Русия превзе острова още в първите дни на войната и започна да инсталира необходимото оборудване за наблюдение. Всъщност това им даде възможност да събират по-точни разузнавателни данни за развитието на ситуацията“, обясни Скибицки.

Започна нов щурм по превземането на "Азовстал" под прикритието на обстрел

По неговите думи островът е стратегически важен, тъй като след унищожаването на крайцера "Москва" способността на противника да организира ПВО в тази част на морето намаля.

На въпрос дали руснаците ще се опитат да увеличат присъствието си и да инсталират комплекси С-300, за да създадат така наречения „чадър“, той отговори:

"Може би подобни планове ще бъдат реализирани в бъдеще, но към днешна дата Разузнавателната служба разполага с данни за разполагането на системи за противовъздушна отбрана на Змийския остров, включително "Панцир" и две пускови установки "Тор-М2", които ще осигуряват ПВО на малък обсег.

Съответно не изключваме, че могат да бъдат разгърнати и други системи за противовъздушна отбрана, макар и в малки количества, и евентуално дори ракетни системи, които ще позволят обстрел както на надводни, така и на наземни цели у нас, а и не само".

Фронтова сводка: Киев съобщи за критична ситуация в Луганска област, Москва взриви поредна рафинерия

Коментирайки възможността Русия да използва Змийския остров в бъдеще за военни операции в Приднестровието, представителят на разузнаването не изключи подобни опити на противника"

"Ние следим настоящата ситуация в така наречената Приднестровска молдовска република. Другото нещо, което трябва да се отбележи, е заплахата от възможността за разширяване на агресията от територията на Приднестровието. Защо?

Там има постоянно присъствие на руски войски и във всеки един момент Русия може да укрепи своя контингент чрез прехвърляне на въздушно-десантни войски, в частност -  в Тираспол. Това може да стане само по въздух. За да се осигури този коридор, е необходимо да се засили противовъздушната отбрана, включително, комплексите на Змийския остров“, обясни Скибицки.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!